Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fejléc elérhetőségek

+36 (96) 950-959 H - P : 8:00 - 17:00

Hogyan etessük megfelelően a kutyánkat?

Hogyan etessük megfelelően a kutyánkat?

A legjobb eledel tudatos kiválasztása a gondos gazdi tudatos ismérve, ahogyan a megfelelő eledel is elengedhetetlen a kutyánk optimális fejlődéséhez.

Szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy következő állítások csupán általános tájékoztatásul szolgálnak, kutyánk speciális igényeitől függően eltérhetnek. Fontosnak tartjuk, hogy lehetőségeinkhez mérten a legmegfelelőbb tápot válasszuk. Tudjuk, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak a drágább eledeleket, viszont a nem megfelelő táplálás adott esetben allergiás reakciókat is kiválthat és idősebb korukra több betegség is kialakulhat.

A kutyatápok és eledelek sem egyformák, óriási minőségbéli különbségek vannak. Tápot váltani kizárólag jobb minőségűre szabad és ezt is fokozatosan. A kutyatápok nagy előnye a házikoszttal szemben, hogy hosszú az eltarthatóságuk, valamint egységes a béltartalmuk, ameddig ugyanazt a tápot adjuk. Véleményünk szerint az alábbi módon dönthetjük el, hogy egy kutyatáp jó minőségű-e:

  • az összetevők között a hús szó szerepel-e elsőként és annak mennyisége minimum 16%-a a tápnak
  • egy kutya szívesen fogyasztja az adott tápot
  • hosszabb idejű fogyasztás után is „jól néz ki”, megfelelően fejlődik(szép fényes a szőre, aktívan, elevenen viselkedik, élénk a tekintete, jó a kondíciója és nem alakul ki semmiféle táplálékra visszavezethető allergia)
  • viszonylag kevés, tömör az ürüléke(könnyen összeszedhető)

 

Ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén mondhatjuk, hogy egy táp jó minőségű, függetlenül a nevétől és az árától. A jobb minőségű tápokból a jobb értékesülésnek köszönhetően, lényegesen kevesebbet kell etetni és etetésük során semmiféle más kiegészítőre nincs szükség. Házikosztból is csak a fent említett kritériumoknak megfelelő ételeket adjuk oda a megfelelő mennyiségben. Sertéshúst kizárólag főzve adjuk oda. Maradjunk távol a „mosléktól(száraz vagy nedves kenyér, olajos ételmaradék, nyers burgonya).

A konzerv formájában megvásárolható nedves tápok magas arányban tartalmaznak vizet, ebből adódóan következik, hogy tápanyag tartalmuk általában igen alacsony. Szerencsére, ha jobban utánajárunk találhatunk sokkal jobb minőségű, akár 100% hústartalmú konzerveket is. Természetesen ezek már drágábbak is. A konzerveket javasolt a száraztáp mellé kiegészítésként adni, hogy változatosabbá tegyük kutyánk étkezését. Ehhez arányosan csökkentsük a száraztáp mennyiségét és keverjük hozzá a konzerv tartalmát.

Manapság divatos a BARF etetés, aminek van létjogosultsága, viszont óriási kockázatot is rejt magában. A nyers hústól súlyos betegségeket kaphatnak el, ezért feltétlenül fontos ezeknek az élelmiszereknek a beszerzési forrását leinformálni.

 

Hányszor etessünk naponta?

A kölyökkutyák elválasztása 3 hetes korban kezdődik és kb. 6-7 hetes korban fejeződik be. A néhány hetes kölykök naponta mintegy 10-12-szer szopnak. Amikor áttérünk az etetésre, fontos, hogy naponta sokszor, kis mennyiséget tegyünk eléjük. 3 hónapos korig naponta mintegy három-négyszer etessünk egyenlő időközönként egyenlő mennyiséget, 4 hónapos kortól 6 hónapos korig pedig kétszer-háromszor. Ezt követően pedig naponta egyszer-kétszer.

Nagytestű kölyökkutyáknál rendkívül fontos arra ügyelni, hogy ne legyenek túletetve a kiskutyák, mert rendkívül nagy a növekedési erélyük. Ez könnyen belátható, ha példának veszünk egy német dogot, amelynek születési testtömege 40-50 dekagramm, majd 1 éves korában eléri a 60-70 kg-ot. Ezek a nagytestű kutyák egy év leforgása alatt gyakorlatilag megszázszorozzák testtömegüket(!). Ha mennyiségben, energiában és fehérjében túl gazdag étrenddel tápláljuk a nagytestű kölyköket, akkor túl gyorsan fognak megnőni, viszont támasztórendszerük (csontozatuk és ízületeik) fejlődése nem tud arányos lépést tartani testtömegük növekedésével. Ennek az lesz a következménye, hogy már fiatal korban súlyos ízületi és csontrendszeri elváltozások alakulhatnak ki, amelyek, később vagy elmúlnak (pl. csonthártyagyulladás), vagy nem (pl. csípő vagy könyökízületi diszplázia)! Akár gyógyulnak, akár nem, az ilyen jellegű betegségek mindig nagy, és hosszan tartó fájdalmat okoznak a kutyának, nehezen és költségesen kezelhetők, és sok aggodalmat okoznak a gazdáknak. Mindenképpen csak akkora mennyiséget etessünk, amennyi javasolt a tápok útmutatóján.

 

 

Mennyit etessünk?

 

Egy általános aktivitású, általános méretű (15-35 kg) felnőtt kutya esetében, jó minőségű tápot feltételezve, annyi dekagrammot kell adni naponta, mint ahány kilogramm az adott eb. Így pl. egy németjuhásznak 35-40 dkg, egy beaglenek 15-20 dkg a napi adagja. Házilag főzött kosztnál nehéz pontosan megmondani, hogy mekkora a fejadagja egy kutyának. Egyre több kutyatáp gyártó cég veszi figyelembe a kutyafajtákra, élettani állapotokra és igénybevételre jellemző táplálkozás eredetű betegségeket, és úgy alakítják ki a tápok összetételét, hogy az optimális, és szinte „egyedi” legyen. Ha tápot, vagy kosztot váltunk kutyánknál, akkor azt csakis fokozatosan, kb. egy hét leforgása alatt tegyük meg. Minden nap egyre kevesebbet adjunk a régi, és egyre többet az új eledelből. Velünk ellentétben, a kutyák nem igényelnek változatos étrendet, sőt, az gyakran súlyos, nehezen múló hasmenés forrása lehet. Ennek oka a bélrendszerben működő, az emésztésben aktívan résztvevő baktériumfajok mennyiségében, eloszlásában, egymáshoz viszonyuló arányában (bélflóra) rejlik. Ha táplálékot változtatunk, akkor megváltozik a bélflóra összetétele is, és ha ez túl gyorsan történik, akkor felborul a kialakult egyensúly, amit gyakran igen nehéz visszaállítani. Ennek egyenes következménye lesz egyes, makacs hasmenések kialakulása.

 

Amire feltétlenül figyeljünk!

Fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy az etetés után minimum 2 órán keresztül a kutyák pihenjenek, lehetőleg kennelben vagy lakásban, (azaz zárt helyen), és ne futkározzanak, ne ugráljanak, ne legyenek túl aktívak. Mindez, a gyomorcsavarodás veszélye miatt. A kutyák, lévén falánk állatok, nagymennyiségű táplálék „bekebelezésére” képesek, aminek következtében könnyen kitágul a gyomruk, ami anatómiai okokból rendkívül könnyen megfordul, átcsavarodik. Ez különösen a nagytestű, mély mellkasú fajtákra vonatkozik (dobermann, vizsla, németjuhász stb.). Ez a gyomorcsavarodás, amennyiben 6 órán belül nem kerül ellátásra, biztosan halálos lefolyású! Ha kutyánk, rövid idővel az etetés után felfúvódott benyomást kelt, nem tud lefeküdni, láthatóan kellemetlenül érzi magát, ne késlekedjünk, haladéktalanul forduljunk állatorvoshoz, mert a probléma nem fog magától rendeződni, és a kutya menthetetlenül elpusztul! Ezért javaslom a napi ételadag két részre osztását, hiszen így kisebb mennyiség kerül elfogyasztásra egy-egy etetés alkalmával, a gyomor kevésbé tágul, és kevésbé hajlik a megcsavarodásra. Bármilyen kutyás tevékenységet – séta, sport, játék – kizárólag etetés előtt (!!!) szabad végezni, ugyancsak a fenti okból kifolyólag.